Глава 10

Posted on

ГЛАВА 10

Политика-Молитика

Трябва да приемем проблемите и тестовете като част от живота. Дори в Едемската градина, далеч от фермерските проблеми, Адам и Ева ежедневно бяха изпитвани. Можеха да подминат дървото за познаване на доброто и злото, а можеха и да не го направят. Бог винаги ги сблъскваше с проблема за вярата и покорността. 1

Аз съм като повечето майки християнки, които си стоят вкъщи – много лесно губя поглед върху това, което се случва в света зад четирите стени на моя дом. Улавяме се лесно в нашите собствени проблеми и грижи.
Понякога сякаш освен караниците, с които сме се занимавали днес, храната, която сме почистили от пода или неизпълнения лист със задачи, нищо друго не съществува.
Имаме собствения си живот, семействата си, роднините, приятелите, рождените дни, сметките и списъците си с покупки. За какво друго да се тревожим? Защо да се затормозяваме с драмите по новините или политическия климат в света? Ние и без това носим достатъчно товар, нали? Имаме да се справяме с достатъчно стрес и напрежение, нали? Мислим, че някой друг ще се заеме с тези неща. Оставяме тази част от действителността на „експертите“ или други, по-образовани християни. Смятаме, че всъщност нашето мнение няма значение, особено що се отнася до големи теми като законите, които правителствата приемат, данъци и други подобни. Ние си гледаме нашата работа и се тревожим за собствените си проблеми.
Макар че това е най-лесния начин на поведение, искам да подложа тази нагласа на тест. Да сравним ли това отношение с Библията за да видим дали съвпада? Нека видим дали минава теста. Нека погледнем какво се случва дългосрочно когато мислим по този начин.
Ако живеете в местност, която често е спохождана от бури и урагани, съм сигурна, че ще се съгласите, че повечето хора са подготвени за тях. Имат аптечки за първа помощ, фенери, допълнителна храна и вода в мазите си. Имат специални издържливи прозорци, радио, батерии. Подготвени са за всичко, което може да дойде, помислили са за него предварително и са взели мерки. Ако не го направят, рискуват сигурността на цялото си семейство.
Така и християните трябва да мислят за света. Врагът има много коварни планове, с които да се опита да пречи на Божиите намерения и власт. Винаги е било така – дори в Едемската градина. Ако погледнете в историята, имало е периоди, в които е изглеждало, че врагът побеждава. Но ние сме много късогледи хора. Ние не гледаме на историята в нейната цялост. Имаме склонност да се вглъбяваме в нашето собствено време. Виждаме тук и сега и нищо повече. Достигнали сме до заключенията си за Бог и Неговата ръка върху историята въз основа на тези наши настоящи преживявания.
Трябва да помним, че има два вида ред в света: Божият световен ред и фалшивият ред на Сатана, който наричаме „светска система“. В историята е налице постоянен сблъсък между тези две системи. Ние вече знаем кой е победил, кой побеждава и ще продължи да побеждава. Сатана вече го знае също, не може да го понесе и ще продължи да дърпа със себе си всеки, който може. Бог има план за науката и технологията, за икономиката и медицината, за изкуството и образованието.
Божието Царство е тук на земята и – да, царството е тук сега (Исус го установи с раждането си, смъртта, възкресението и възнесението) – за всеки план, който има Бог, Сатана е измислил фалшификат. Той има фалшиво царство. Има фалшиво евангелие, което е в основата на всички фалшиви религии, включително атеизма и светския хуманизъм. Той има фалшив ред.
Но разберете този важен факт – Сатана е „бог на този свят“ единствено в смисъл, че той е бог на измислената си система. Той не е буквален Бог на всичко. Той не управлява и не царува. Няма върховенство, нито власт или господство тук. Сатана винаги е бил на каишка. Тя е била малко по-дълга преди кръста. След него, тя се е скъсила.
Затова трябва да признаем, че човек по наследство е зъл. Ако махнем Сатана от картината, ние ще продължим да извършваме жестокости и да правим окаяни и ужасни неща. Дори и Сатана да го няма в близките 100км, ние все още сме отвратителни в нашия грях. Ние все още отхвърляме Спасителя. Ние няма да се покорим. Все ще се опитваме да узурпираме властта, която Му се пада по право върху живота ни и върху света.
Мисля, че Сатана получава прекалено внимание за неща, които не е извършил. Макар че казвам това, вярвам, че има истинска сила в света. Вярвам, че той все още има влияние. Той се е разбунтувал и ще се опита да убеди света да се разбунтува с него докато Бог не го хвърли в бездната в Последния ден.
Светлата надежда, която имаме е, че нещата не винаги ще изглеждат все едно стават все по-лоши. Изглеждат по този начин в момента. Това е така защото сме сред исторически цикъл на бунтарство, съд и последващо съживление. Просто прочетете християнската история и ще видите този цикъл да се повтаря постоянно. Ще ви покажа защо гибелта не е нашата съдба. Имам предвид тук, на тази земя, във физическото и материалното.
Бог няма проблеми в небето. Той не се безпокои какво става там. Всичките проблеми са тук на земята, поради което Исус се молеше „Твоята воля да бъде изпълнена на земята, както [вече] е на Небето“ и декларира „Даде ми се цялата власт на Небето и земята.“
Има една стара песен, в която се пее „Тази земя не е мой дом. Аз просто преминавам.“. Тя всъщност предлага анти-християнска идея. В Битие Бог ни даде мандат да се грижим и да управляваме създадения ред. Каза ни да се умножаваме и да напълним земята. След това в Новия завет ни каза да отидем и да направим ученици от всички нации. Библията говори, че земята е нашия дом. До второто пришествие на Господ, работата ни е тук. Тук трябва да пуснем корени и да стъпваме стабилно. Не трябва да имаме отношението, че Исус идва всеки момент и затова няма нужда да се тревожим за състоянието на света.
Бог очаква да решаваме проблеми! Не трябва да молим Бог да ни отнеме от тук, така че да няма нужда се срещаме с проблемите. Както Денис Пийкок се пошегува в една негова лекция „Бог не стои в небето, говорейки си ‘О, мои мили дечица, изгарям от нетърпение да ви взема у дома!’ Не, Той най-вероятно казва нещо такова „Кога моите глупави деца ще се събудят, така че най-накрая да свършат работата, която имам за тях?“
Имаме да вършим много работа. Имаме да разчистваме големи каши, които предишните поколения не искаха да оправят. Те предадоха господството си понеже мислеха, че краят е близо и Грабването ще се случи докато са живи. Сега ние живеем в „след-християнски“ свят благодарение на техния отказ.
Добрата новина е, че нещата могат да се променят ако ние започнем да работим. Трябва да сме загрижени за това, което се случва в света, какви са плановете на врага и как да се подготвим за тях и да се борим срещу тях.
В какъв свят искате детето ви да расте? А внуците ви? Ако не направим нещо сега, врагът ще е доволен да се погрижи вместо нас. Нека видим колко силно Исус се вълнуваше за това:

Лицемери! Знаете как да разпознаете знаците на небето, но не можете да различите знаците на времето. (Матей 16:3)

Исус шумно смъмри фарисеите и садукеите за това, че разбират и предричат неща като времето и в същото време не осъзнават поквареността на културата си. Те не разбираха какво Бог всъщност иска от тях. Мисля, че понякога и ние като съпруги и майки сме виновни в това. Очакваме други хора да мислят за трудните неща и си даваме позволение да бъдем невежи.
Ето някои извинения, които съм използвала в миналото. Може би ще се разпознаете в тях.

1.“Разбирането на времената и реалността на политиката трябва да бъде за мъжете.“

Вие сте солта на земята. Но ако солта загуби солеността си, как може отново да я получи? Вече не става за нищо освен да бъде изхвърлена и тъпкана от хората. (Матей 5:13)

Да, мъжете трябва да разбират времената и да бъдат активни по тези теми, но жените не са изключение. Исус каза, че ние сме солта на земята. Това включва жените. Солта не се ползваше просто за „добавяне на вкус“ към любезния свят. Споменахме преди, че солта е консервант. Християните трябва да запазят земята като издигат Закона, покоряват се на Божиите заповеди и изпълняват Великото поръчение. Исус каза „Ако солта стане безсолна, как може отново да бъде солена? Вече не става за нищо, освен да бъде изхвърлена и тъпкана от хората.“ Ако погледнем историята, ще видим, че всеки път когато църквата се е разединявала, отдръпвала, отказвала да изцапа ръцете си и е спирала да се интересува от културата, силите на злото и хуманизма се въздигат. Това, което обикновено последва е ужасно преследване на църквата. Страшната и отрезвяваща част е, че Библията е съгласна, че ако ние, които трябва да запазваме, станем безполезни, единственото, което може да се прави с нас е да бъдем тъпкани. Дами, време е да се включим. Без повече извинения!

2. „Ние не сме призовани да се намесваме в политиката. Призовани сме само да проповядваме Евангелието.“

Истина ви казвам, докато небето и земята не изчезнат, нито най-малката буква, нито най-малката следа от писалка ще изчезне по какъвто и да е начин от Закона докато всичко не бъде изпълнено. (Матей 5:18)

Христос декларира, че Царството е близо, в смисъл, че идва всеки момент. Чрез смъртта, възкресението и възнесението Си, Христос установи Царството си на земята, цялата власт Му беше дадена и Сатана беше победен завинаги. Христос в момента седи до дясната ръка на Отец и управлява от Неговия трон. Той ще управлява там „докато враговете бъдат положени под нозете Му“ (Евр. 10:12).
Второто изпълнение е прогресивното и пълно осъществяване на Великото поръчение. Исус декларира, че то ще бъде изпълнено. Бог ни е обещал победа. Докато небето и земята не изчезнат, Законът е стандарта, чрез който ние учим нациите. Обучението започва като покажем на народите Божия Закон. Това е началото на евангелизирането. Втората част е да им покажем благодатта, която Исус предлага ако те се покаят и вярват. Хората първо трябва да разберат защо Бог ги спасява и защо те се покайват.
Божият закон служи и за основа на функционирането на обществата. В духовната област, той разкрива греха, възнаграждава покорството и сочи към Христос. В практическата област, той наказва нарушителите на закона, пази тези, които го спазват и сочи към Христос. Божият закон носи ползи на всички общества, дори и такива от невярващи. Това не е единствената цел на Великото поръчение. Бог има план за изкупване на земята. Планът Му е да възстанови цялата земя в оригиналното състояние, преди греха. Ще се занимаем с тази вълнуваща цел след малко. Бог не е загрижен само за духовното ни здраве, Той има намерение да изкупи и възстанови всички сфери и страни на живота – това включва всичко от доставките на пица до политиката и ядрената физика. Нищо няма да остане неизкупено според Божия план. Това означава, че ние трябва да се стремим да управляваме всеки аспект от живота, а това включва и политическата реалност. Знам, че ми изглежда ужасно трудно когато виждам какво е необходимо за промяна на закони, но ще се изненадате колко много може един единствен човек да повлияе. Едно писмо, новина или разгорещен човек може да предизвика голямо раздвижване в медиите и културата. Това се е случвало както за добро, така и за лошо многократно. Да оставим политиката на светската система, която е анти-християнска, въобще не е мъдро. Сега е времето да действаме и да въведем Божиите стандарти в тази област.

3. „Предполага се, че трябва да се покоряваме на властите над нас, освен ако директно не са срещу Бог.“

Всеки, който развали една от тези заповеди и учи други да правят същото, ще бъде наречен най-малък в небесното царство, а който практикува и учи тези заповеди ще бъде наречен велик в небесното царство. (Матей 5:19)

Мисля, че лесно може да се объркаме да мислим, че нацията ни не се е разбунтувала изцяло щом християнството е все още законно. Трябва да помним обаче, че всеки път когато Божии закон бъде нарушен, нарушителите застават срещу Бог. Всеки път щом правителството приеме закон, нарушаващ някоя от заповедите, то застава срещу Бог. Мислите ли, че Бог подминава тези неща?
Вижте една от десетте заповеди – за кражбата. Разгледахме това и преди. Какво е социализъм? Казано просто, това е насилствено вземане на пари от граждани и последващото им разпределяне от правителството както намери за добре. То се стреми да ограби тези, които са по-добре за да даде на тези, които са по-зле. Коя част от това не е кражба? Дори да е за добра кауза, Бог все още го смята за нарушение на Неговия закон. Той няма да благослови нация, която узаконява нарушаването на Негови закон. Исус каза „Царството ти да дойде на земята както е на небето.“ Мислите ли, че убиването на бебета или хомосексуалността е спорен въпрос в небето? Не! Божиите проблеми не са на небето. Каквато е волята на Бог в небето, такава е и тук, на земята.

4. „Библията казва да даваме на Цезар това, което е Цезарово.“

Земята е на Господ, и всичко в нея. Светът и всички негови хора принадлежат на Него. (Псалм 24:1)

Разгледахме и това по-рано, като един от най-често цитираните и същевременно най-неразбраните стихове в Библията. Първо, ние не отговаряме пред Цезар, отговаряме пред Бог – Цезар също отговаря през Бог независимо дали си го признава или не. Ето нещо важно – просто защото нещо „принадлежи“ на Цезар, не означава, че това не нарушава Божия закон и ние не трябва да работим за да го променим. Бог дори изисква това от нас!
Когато законите ни се противопоставят на Божия Закон, ние самите се противопоставяме на Него. Мислим ли, че понеже неподчинението ни е „легално“, Бог ще пренебрегне престъплението ни? Не. Той ще накаже престъпниците. Ще ги лиши от наследство.
Горният стих смъмря вярващи, които нарушават заповедите и учат и други да правят същото. Подкрепяте ли правителство, което вярва в социализъм? И по-важното – работите ли със семейството и общността си за да промените законите, които престъпват Божиите заповеди? Ако не го правим – ние обричаме децата си на свят на разложение и съд.

5. „Политиката просто не е за мен.“

Защото беше приятно на Отец в Него да обитава пълнота и чрез Него да примири всички неща със Себе си, чрез Него, било те неща на земята или неща на небето… (Кол. 1:19-20)

Политиката може да не е за теб, но разбирането на времената и отговарянето на тях по библейски е за теб. Бог изисква това от всеки християнин. Не трябва да казваме „това не е за мен“ все едно да работим заедно за спазването на Божия закон е въпрос на избор; все едно е въпрос на лични предпочитания или нещо, което да избереш, като например каква риза да облечеш. Политиката е за всеки християнин, тъй като е наше задължение да издигаме Божиите стандарти във всяка област на живота. Ние сме отговорни пред Бог за това, кой избираме. Ето ви нещо, върху което да помислите. Ако мнозинството от хората избират корумпирани политици, то причината е, че не сме направили ученици от нацията. Всеки християнин, било пасивно или активно, съдейства за това. Ние активно съдействаме ако сме ангажирани, ако предприемаме действия и обучаваме нашата общност в пътищата на Господ. Ние пасивно съдействаме ако не сме ангажирани, което позволява на светските власти да действат и прокарват своите идеи. И в двата случая, ние съдействаме или за превръщане на нацията в ученици… или за осъждането и.
Целта ни като съпруги и майки е да оставим на децата си наследство, което те могат да предадат през поколенията – набожно наследство. Ние се молим те да живеят в по-божествена и по-просперираща страна Ако погледнете действията си сега, ако видите как разпознавате и отговаряте на времената, то за кое наследство работите – наследство на благословение и обещание? Или наследство, пълно с гнева и съда на Бог?

6. „Това е твърде голяма задача.“

Ние събаряме аргументи и всяка претенция, които се издигат срещу знанието за Бог и пленяваме всяка мисъл за да я направим покорна на Христос. И ще сме готови да накажем всяко действие на непокорство, стига вашето покорство да е пълно. (2 Кор. 10:5-6)

Наистина изглежда трудно на моменти. Изглежда все едно християнството умира и ислямът и други анти-християнски религии побеждават. Трябва да помним, че нещата се случват на цикли. Има времена на бунт, духовен растеж, преследване и съживление. Не мисля, че този цикъл е неизбежен, но изглежда хората на Бог продължават да забравят това, което е толкова важно за Господ – да издигат праведността Му във всяка сфера на живота. Когато влизаме в нечестиви съюзи с правителствата, ние им даваме децата си да ги обучават. Предаваме християнските си задължения малко тук, малко там и след петдесет години не можете дори да кажете, че сме християни… е, заслужаваме ли преследване? Ние сме загърбили призванието си! Станали сме пълни загубеняци в обществото и сме изтъргували набожността и святостта си за политическа коректност.
И приятели, колкото по-дълго изчакваме за да променим нещата, толкова по-голяма ще става задачата! И което е по-лошо, ще струпаме този товар върху децата на децата си. Искаме да сложим край на бунтарството сега. Искаме да се изправим срещу врага и системата му и да кажем „Това не ти принадлежи! Нямаш право да управляваш тук. Земята е на Господ! Ние вземаме обратно това, което по право е Негово!“ Не трябва да кажем това само с думи, но и с дела.
Издърпайте децата си от ръцете на врага – изкарайте ги от обществените училища! Нека спрем да разчитаме на анимационни филмчета и на един час в неделното училище да ги тренират и обучат! Нека активно се посветим на обучението им. Нека правим каквото можем в общността ни. Нека намерим библейско решение на бедността, което в действителност ще помогне на хората да излязат от бедност, а няма да им дава подаяния, които да ги осакатяват в дългосрочен план. Нека работим да променим небиблейските закони. Всичко това може наистина да се случи. Исус обеща, че ние не сме сами. Покорството изисква жертви, но наградите остават през поколенията. Победата е наша, както е обещано.
Ние първо трябва да разберем аргументите и претенциите, които се издигат срещу познаването на Бог. Това включва всяка хуманистична институция и особено правителствените училища. Ако всеки християнски родител изведе децата си от правителствените училища и ги даде в частни или започне да ги обучава у дома, това ще изпрати ясно и силно послание!
Време е да извадим Божието оръжие за масово преобразяване: семейството. Когато семействата изпълняват мандата за господство като управляват земята, умножават се и учат децата си да се покоряват на заповедите, нищо не може да ги спре. В дългосрочен план те са неуязвими понеже се намират във волята на Бог. Ако всяка църква окуражава такива действия, обучението на нациите няма да е толкова трудна задача. Всъщност вярвам, че ще бъде постижима за едно или две поколения!

7. „Библията казва, че жената не трябва да властва.“

Тогава Мардохей им каза да дадат този отговор на Естир „Не се ласкай, че ще се спасиш в царския дворец повече от всеки друг евреин. Защото ако замълчиш сега, облекчение и освобождение ще дойдат върху евреите от друго място, но ти и домът на баща ти ще страдате. А кой знае дали не си дошла в царството за време като това и точно за този случай?“ (Естир 4:13-14)

Разгледахме Естир по-рано като велик пример за смела жена, използвана за божествено влияние. Тя остана под властта на царя винаги и въпреки това, чрез влиянието си тя спаси своите хора. Както в дните на Естир, и днес сме пред заплахата всичко християнско да се изличи. Държавата нарежда ние да коленичим и да се поклоним. Точно както Естир, ако останем мълчаливи, не бива да очакваме, че ще избягаме само защото в момента ни е удобно.
Има изключителни обстоятелства, в които Бог е позволявал жени да водят там където е липсвал мъж лидер, напр. Девора в книгата на съдиите. Ние няма нужда да сме в лидерска позиция за да мислим критично, да гласуваме, да обучаваме децата си в Божия закон и благодат, да насърчаваме съпрузите си към набожност или да подкрепяме тяхната ангажираност, или да оказваме влияние върху приятелите и обществото ни. Жените трябва да бъдат ангажирани в политиката. Жените вършат неща – те са отличници в това да свършват работата. Те са организатори. Те са социални. Те са говорители и промоутъри. Имат отлични административни способности. Те са креативни. Те са икономични и спестовни. Тези качества са безценни в света на политиката. Жената може да изпълнява тези свои дарби без да има нужда да е на властова позиция или да се кандидатира за кабинет. Вярвам, че Бог призовава жените да се ангажират с политическата сцена и да помагат на корпоративно ниво.
Съпругите и майките правят неща. Те са проактивни и готови да се заемат с предизвикателства. Представете какво можем да постигнем, не само в нашите малки ъгли, но и в целия свят ако започнем да мислим на широко и дългосрочно! Това е нещо, което Бог чака да благослови! Бог толкова се вълнува когато ние сме посветени на пълното Велико поръчение и сме готови да направим нещо за него!
В следващата глава ще видим какво Бог мисли за някои от злободневните теми на нашето време. Съпругите и майките наистина могат да блеснат в тази сфера!

Бележи

1. Р. Дж. Ръшдуни, “Problems,” California Farmer, 240:7 (Apr. 6, 1974), 35. http://chalcedon.edu/research/articles/problems/ Accessed 01/20/12.

Коментарите са изключени.