ГЛАВА 11

Posted on

ГЛАВА 11

Ляво крило, дясно крило… Аз да не съм пиле?
За кого ще гласувате в следващите местни или национални избори? Луди времена настанаха. Много неща са несигурни. Който получи гласа ви, ще влияе на бъдещия свят, в който ще живеят децата ви – а не забравяйте и внуците си.
В момента много от нас съпруги и майки са в неведение и не знаят дори какво означава „либерален“ или „консервативен“. Очаква се да разберем всичко сами и след това да вземем правилното решение ли? Познавам много хора, които не гласуват защото не знаят за кого да гласуват! Те самите не знаят къде стоят в политическата скала, както не знаят и къде се намират кандидатите. Изглежда никой не ни е учил на тези неща.
Много от нас добиват представа за политиката от новините, телевизионните програми или от приятели. Или просто питаме родителите си за кого гласуват и правим същото. Това не е приемливо.
Това отношение не показва, че обичаме Бог със сърцето, душата и ума си. Сатана просто обича това пораженско мислене! Ако може да убеди християните да се движат по течението на това, което всеки говори и прави, то той е спечелил голяма битка. Църквата трябва да се излекува от това. Църквата може да обучи хората без непременно да споменава имена и да им казва „за кого да гласуват“. Ако църквата поучава какви са библейските стандарти за всяко правителство по всяко време и хората ги разберат, то няма да има никакво чудене къде се намирате в спектъра. Хората ще разберат кой е най-добрият кандидат когато те имат библейски стандарт, с който да сравняват.
Запомнете: ако сте у дома и сменяте памперси, правите въртележки и образовате децата си, е важно да положите усилия да разберете тази глава. Тя е за вас. Бог иска да разберете това, а Сатана не го желае. Сатана иска да мислите, че няма значение и че това не влияе на вашия живот. Той се радва когато ние не гласуваме. Смее се когато казваме „Аз съм просто християнин“ и след това гласуваме за президент или министър-председател, чиито стандарти застават срещу Бог. Бих искала да сложа голям неонов надпис точно тук, в тази глава! Защото когато разберете какъв е Божият стандарт за днешното общество, действате спрямо него (чрез вота си) и научите децата си на същия стандарт, светът ще се промени! Затова Библията казва „Противете се на дявола и той ще бяга от вас“ (Яков 4:7). Дяволът няма да бяга ако не му се противопоставим! Става сложно обаче когато линиите не са точно определени и ние не можем да видим дяволските лъжи.
Разберете това – когато става дума за политика, дяволът е вълк в овча кожа. Повечето от известните политици на днешното време искат да мислите, че действат във ваш най-добър интерес. Те съществуват за да се грижат за вас. Тук са за да направят всичко честно. Целта им е да помогнат на бедния, болния, страдащия и умиращия.
Това звучи библейски, нали? Така че ние вземаме думата им на доверие и гласуваме за тях. Някои от нас, които работят от дома си или имат съпрузи, които работят по поръчки забелязваме, че плащаме тежки данъци в днешно време. Забелязваме, че нямаме толкова много пари за храна този месец защото трябва да платим този или онзи данък. Но изглежда не свързваме точките. И винаги обичаме тези „безплатни“ пари, които идват по пощата всеки път когато правителството е решило да даде „бонус“ или нещо подобно на всяко семейство. Мислим си „Хей, аз харесвам безплатните пари“ и после не помисляме за това отново.
Тук съм за да пукна този балон! Ще ви дам няколко основни принципа, идващи директно от Библията. Ще имате възможност да ги използвате при което и да е правителство или общество. Може да научите на тях децата и приятелите си. Ако казваме, че сме християни, това означава да вярваме, че Библията е напълно достатъчна и без грешка. Означава да вярваме, че Бог има отговори на всичките ни житейски проблеми. Обръщаме се към Божието слово когато искаме да разберем как да живеем, как да действаме ние, семействата ни, бизнесите ни и цивилните ни управляващи.
Нека започнем с нещо, което повечето от нас си мислим „Не знам дали аз съм консерватор или либерал. Всъщност не знам нищо за републиканците или демократите. Аз съм просто християнин.“ Въпросът сега е: „Какво един християнин би вярвал когато става дума за политика?“ Като християни, ние веднага имаме отговорите понеже имаме върховен стандарт – словото на Бог! Бог е дал много точни граници на правителствата, така че просто трябва да ги проверим какви са и след това да сравним модерната политическа философия с тях.
Бог създаде правителствата. Бог не е за това всичко да е равно. Погледнете ранговете на ангелите Му. Те всички служат на целите Му, но имат различни сфери на дейност и владеене. Някои са по-висши по власт от други. „Равните права“ както са разбирани днес са изцяло хуманистична идея. Бог казва, че единственото нещо, в което хората са равни е това, че всички сме се провалили. Имаме равно право да се покоряваме! Не говоря за раси или полове. Говоря за основната структура на обществото и Божията идея за нея.
Защо да живеем според светската идея за йерархия и степени на управление? Трябва да пленяваме всяка мисъл и идея за Христос. Ще ви покажа нещо много просто тук, което светът не би искал да видите. Сатана работи извънредно силно да опази това от християните. Това е ключът за връщането обратно на всичко, което принадлежи на Христос.
Бог е създал различни сфери на управление – всъщност пет такива сфери. Изглежда като триъгълник или пирамида. Божието управление е управление отдолу нагоре. Всичко започва на най-ниското ниво. Не започва от върха и да си проправя път надолу. Това е начинът, по който светът обича да си представя християнството, но те напълно са се объркали! Управлението на Сатана изглежда като обърнат триъгълник или пирамида. При него всичко се прави заради контрола на върха. Ето я истината. Обзалагам се, че никой не ви е учил на това в неделното или общественото училище!

Самоуправление

Самоуправлението е първата и най-основна сфера на управление. Това е основата и най-голямата част от триъгълника. Накратко самоуправлението означава самоконтрол. Хората, които имат характера да контролират себе си, нямат нужда от управление върху тях, което да насочва поведението им вместо тях. Хората, на които им липсва характер да могат да контролират поведението си трябва да бъдат принудени да се покоряват от по-висше управление. Така че колкото повече хора имаме, които не се покоряват на Божия закон – започвайки с отношението в сърцата им, толкова повече цивилното правителство ще контролира поведението ни вместо нас.
Виждате ли смисъла в това? Колкото повече обществото разбира и се покорява на Божиите стандарти, толкова по-силни самоконтрол и самоуправление ще притежава то. Това означава, че няма да имаме нужда от толкова многочислена полиция или държавни служители, които да ни контролират и управляват.
Това очевидно е целта на всеки християнин – цялостно влияние на християнството върху нацията! Естествено Бог е този, които променя сърцата ни така, че да обичаме Неговия закон и той е, който ни дава желание да се покоряваме. Ето защо да призоваваме нациите към покаяние и да ги учим е толкова важно ако искаме да сме свободни от робство и тирания. Поради това имаме и нужда от библейски мироглед.
Християните могат да живеят морален живот, но отиват и гласуват за президент или правителство, което се противопоставя на Божия закон. Самоуправлението и библейския мироглед трябва да вървят ръка за ръка.

Управление на семейството

Втората област на управление е семейството. В семейството съществува Божествено предопределена йерархия. Макар да сме равнопоставени членове на Божието семейство, Той ясно е определил различни роли и сфери на дейност в семейната структура (1 Кор. 1:1-3). Не е трудно да се забележи връзката между разпада на обществото и разпада на семейството. Трябва да се върнем към Божия план за семейството. Църквата трябва да се бори за семейството и да призове членовете си към библейските им роли. Ето къде започва да се появява резултата от самоуправлението. Когато човек може да се владее и се покорява на Божия закон, семействата са в правилния ред. Те функционират правилно и продуктивно спрямо обществото. Това е втората главна част.

Църковно управление

Третата сфера на управление е църквата. Личностите съставят семействата. Църквата е семейство от семейства. Поради това, за да имаме правилно функционираща църква, трябва да имаме правилно работещи семейства, което пък означава да има правилно функциониращи личности. В църквата също имаме различни функции и сфери на дейност. Всички членове са част от тялото – с различни функции, възможности и задължения. Когато управлението на църквата е наред понеже семействата са наред, само гледайте общността около нас! Почти същото е като да живееш на друга планета. Степента на здравословно състояние на църквата се разпростира в обществото и пазара около нея.

Пазарът

Четвъртата сфера е пазарът. Бизнесът изглежда все едно е напълно различна категория, но ако погледнем къде хората прекарват по-голяма част от дните си, лесно виждаме важността на тази област. В най-добрия случай в църква прекарваме само няколко часа на седмица. Хората, които работят извън дома си прекарват между осем и дванадесет часа в работата си ежедневно. Ако искаме да достигнем света, то трябва да променим пазара. Това означава да се върнем към здрава църква, здрави семейства и здрави личности, които са способни на самоконтрол.

Цивилно управление

Петата и най-малка сфера в Божия план е цивилното правителство. Бог създаде правителството да пази нарушителите на закона под контрол. То съществува за да им показва последствията от неподчинението. Представете си, че ограбите къщата на съседа си и вместо да играете голф след това в четири-звездна килия в затвора, се наложи да платите дълга си като работите за затвора докато възстановите откраднатото плюс някаква надбавка (лихва). Колко крадци мислите, че ще имаме тогава? Със сигурност много по-малко. Просто помислете за всички долари от данъци, които все още ще са в портфейла ви вместо да плащате за пържоли и картофено пюре за престъпници, които никога няма да се наложи да изплатят обратно това, което са откраднали. Това Бог нарича „възстановяване“. Основната идея е, че когато имате общество, което практикува самоконтрол, сферата на семейното управление ще бъде наред, църквата ще бъде наред и… ще има много малка нужда от гражданско правителство. Помнете, колкото повече самоконтрол има в едно общество, толкова по-малка е нуждата му от насочване.
Сега след като сме установили тези пет сфери на управление, можем да навлезем в някои наистина основни, но интересни факти, което ще ви помогне да разберете кое какво е в днешното общество. Накратко, ние имаме Божия основен дизайн. Сега трябва да дефинираме някои термини и да открием къде стоим ние днес.

Коментарите са изключени.